آسیب شناسی اعتکاف
در ایام اعتکاف برای اسیب شناسی این عبادت فراگیربه 28 مسجددر استان های تهران .مازندران.گلستان.خراسان شمالی دیدار کردیم که سعی میکنم در چند شماره
خدمتتان عرض کنم.
در چند سال اخیر، که به لطف الهی در ایران استقبال شایانی از اعتکاف شده، همراه آن، بعضی بدعتها هم رواج یافته است که لازم است جهت حفظ این عمل عبادی، در گام اول این نارساییها و بدعتها را بشناسیم و در گام بعدی، برای رفع آنها اقدام کنیم با توجه به اینکه اعتکاف برای تقویت ارتباط خصوصی افراد با ذات اقدس حق است، تلاش در حفظ آرامش محیط و حاکم کردن جو تفکر و سکوت در فضای اعتکاف از اهیمت ویژهای برخوردار است تبدیل عمل عبادی، به مراسمی دینی و مذهبی صرف است. بعضی از دستاندرکاران اعتکاف گمان میکنند باید تمام اوقات معتکفین را با برنامههای مختلف پر کنند مانند: سخنرانیهای فشرده، دعاهای طولانی، شبی باقرآن، تواشیح، ختم صلوات، قطعنامه، مداحی و… که به صورت عمومی از پشت میکروفن پخش میشود.
این نوع برنامهریزی گسترده و وسیع با روح عمل عبادی اعتکاف سازگار نیست و باعث دلزدگی جوانان میشود.
البته انجام این برنامهها به صورت محدود و کنترل شده، میتواند مثمرثمر باشد و لازم هم نیست که در تمام مراسمها به صورت عمومی و با استفاده از میکروفن مسجد انجام شود اگر عدهای دوست دارند فلاندعا را بخوانند در گوشهای از مسجد اجتماع کنند و معمولا در مساجدی که قسمتها و شبستانهای جدا از هم دارند، میتوانند مراسم را در یکی از این مکانها برگزار کنند و یا حداقل دعای عمومی را به صورت دستهجمعی بخوانند مثل دعای عهد و زیارت عاشورا و یا مداحی مختصر در اوایل شب و روزی یک منبر با دعوت از علمای اخلاقی شهر.
. معتکفان باید به این نکته توجه داشته باشند که اگر خدای نکرده، اعمال و رفتارشان موجب اذیت و رنجش دیگر معتکفان شود، نه تنها به ثوابی دست نیافته، بلکه مرتکب گناهی بزرگ میشوند. هرکاری که مزاحم عبادت و حتی خواب دیگران شود نه تنها ناشایست، چه بسا در مواردی حرام است.